Tenax® LBO

Георешітки Tenax® LBO

ТENAX LBO  (Тенакс ЛБО) – двовісні (двонаправлені) жорсткі екструдовані георешітки з поліпропілену (РР) виробництва компанії TENAX Італія.
Георешітка розроблена для стабілізації та зміцнення грунтів, що володіють малою несучою здатністю, а так само для армування зернистих (щебеневих) шарів основи.
Завдяки екструзійному методу виробництва та двовісному орієнтуванню георешітка має значну жорсткість і міцність як у поздовжньому так і в поперечному напрямках, а завдяки геометричним характеристикам ґратчастої структури забезпечується максимальне зчеплення зі стабілізованим ґрунтом або армованим зернистим матеріалом. Екструзійний метод виробництва забезпечує максимальну жорсткість та міцність вузлів георешітки, яка досягає 100% міцності самого матеріалу.

Армування зупинок жорсткими георешітками Tenax LBO - фото 1   Армування зупинок жорсткими георешітками Tenax LBO - фото 2

Армування зупинок жорсткими георешітками Tenax LBO

При будівництві на слабких підставах або підставах з малою несучою здатністю, осаду ґрунту під час самого будівництва або після його закінчення може привести до наслідків, які негативно позначаться на терміні служби автодороги, залізниці, злітно-посадкової смуги або іншої транспортної споруди, а також негативно. може позначитися під час спорудження різноманітних майданчиків (наприклад біля логістичних комплексів чи торгово-розважальних центрів). Зернисті та щебеневі шари дорожнього одягу або баластної призми залізниць можуть вдавлюватися в ґрунти основи, що у свою чергу призводить до деформацій та руйнувань на поверхні автодороги або будь-якого іншого майданчика. Цього можна уникнути шляхом збільшення несучої здатності грунтів та обмеження вертикального зміщення щебеневих основ завдяки використанню жорстких георешіток Tenax LBO. Також при спорудженні автошляхів або майданчиків на ділянках з подовжніми ухилами георешітка Tenax LBO (Тенакс ЛБО) дозволяє виключити можливість зсуву зернистих шарів щодо шару основи.
Орієнтовані у двох напрямках георешітки типу TENAX LBO значно підвищують несучу здатність грунтів основ, обмежують рухливість баласту за рахунок взаємозаклинювальної дії (щебінь/георешітка), рівномірно розподіляють навантаження від транспортних засобів, тим самим запобігають появі деформацій на поверхні покриття.
Георешітки типу TENAX LBO дозволяють зменшити товщину дорожнього одягу, за рахунок меншого використання зернистих матеріалів, збільшити термін служби автодороги, залізниці або покриття і тим самим скоротити витрати на їхнє обслуговування.

Область застосування жорстких георешіток Tenax LBO:

  • автомобільні дороги на слабких підставах;
  • тимчасові та лісові дороги;
  • майданчики для стоянки легкових та вантажних автомобілів;
  • майданчики біля логістичних комплексів та майданчики зберігання вантажів;
  • армування баластної призми залізниць та трамвайних колій;
  • злітно-посадкові смуги аеродромів;
  • армування зернистих верств дорожнього одягу;

Використання жіночої георешітки Tenax LBO - фото 1   Використання жіночої георешітки Tenax LBO - фото 2   Використання жіночої георешітки Tenax LBO - фото 3

Використання жіночої георешітки Tenax LBO

Переваги при використанні жорстких георешіток Tenax LBO

  • Поліпшення механічних властивостей ґрунтів;
  • Дозволяють використовувати невідповідні за характеристиками види ґрунтів при будівництві;
  • Зменшують вартість дорогих наукомістких проектів;
  • Запобігають небажаному змішуванню інертних матеріалів та ґрунтовосновання;
  • Збільшують термін служби дорожнього одягу, залізниць та покриттів скорочуючи при цьому витрати на їх обслуговування;
  • Дозволяють розширювати існуючі дорожні та залізничні насипи, для збільшення їх пропускних здібностей, з мінімальним розширенням конструкції у плані;
  • Скорочують термін будівництва (можливість продовжувати роботи в зимовий період);
  • Підвищують стійкість насипів;
  • Оптимізують вартість будівництва.

 

Технічні характеристики жорсткої георешітки Tenax LBO

ПоказникиредTenax LBO
220330440
   Міцність на розрив
вздовжкН/м203040
попереккН/м203040
   Міцність при подовженні 2%
вздовжкН/м710,514
попереккН/м710,515
   Міцність при подовженні 5%
вздовжкН/м142128
попереккН/м142130
   Паксимальне подовження під час розриву
вздовж%111111
поперек%101011
    Розмір осередків    
 вздовж мм 414035
 поперек мм 31 27 45
Ширина полотнам444
Довжина полотна у рулонім1007550

Укладання георешітки Tenax LBO

Двохосна жорстка георешітки мають однакові силові характеристики як по довжині так і по ширині рулону, тому для армування зернистих шарів дорожнього одягу або підвищення несучої здатності слабких основ полотна георешітки можуть укладатися як паралельно, так і перпендикулярно осі земляного полотна.

Застосування георешітки Tenax LBO

Дуже ефективним є застосування георешіток для армування зернистих шарів конструкцій дорожнього одягу на ділянках крутих підйомів або спусків дороги. У цьому випадку георешітка крім армування щебеневого шару перешкоджатиме його зсуву, оскільки на ділянках спуску або підйому автомобільної дороги на шари основи передаються значні зусилля зсуву.